Op 22 Juni organiseerde wij weer een VNM-lezingendag wat plaats vond in de Tuinkamer van de Hortus Botanicus in Leiden.

Na de inloop waren we gestart met een lezing door Dr. Han Raven van de Naturalis Biodiversity Center. Het onderwerp was “Noordwest-Borneo: Over mollusken en riffen. Van het Mioceen tot nu”. Dr Han Raven deelde een overzicht van de veranderingen in de leefmilieus voor de kust van NW Borneo van Mioceen tot nu. Daarbij gaf hij vooral aandacht voor de variatie aan mollusken (en enkele andere dieren) die daar geleefd hebben, en die er nu nog leven.


Vervolgens gaf Prof. Dr. Nicole de Voogd van de Universiteit Leiden en Naturalis Biodiversity Center een lezing over “Sponzen en het Maleisische koraalrif”. Nicole de Voogd doet met haar team van studenten en promovendi onderzoek naar de ecologie van het koraalrif in de Maleise archipel en geeft daarbij speciale aandacht aan de sponzen, een vaak veronachtzaamd onderdeel van de biodiversiteit van het rif, maar een groep dieren (ja, het zijn dieren!) met belangrijke ecologische functies en bovendien een potentiële bron van medicijnen en andere bioactieve stoffen.

Na een korte middag pauze gaf Hans van de Bunte (Museum De Voorde, voorzitter Vereniging Nederland Maleisië) een lezing houden over “Terug naar Guar Kepah”.

Het initiatief kwam uit Penang, een tropisch eiland in de Straat van Melaka. Het bestuur van de State of Penang doet een formeel verzoek aan de Nederlandse overheid om 41 menselijke skeletten te retourneren. De resten zijn, zo wordt geschat rond de 5000 jaar oud en door Britse archeologen tussen 1851 en 1934 opgegraven. Wat doen die skeletten in Nederland, en nog opmerkelijker in Naturalis, een nota bene, natuurhistorisch museum? En wat wil Penang nu met de menselijke resten? In mei jl. bracht Hans een bezoek in Guar Kepah en stelde de vragen aan USM researcher Shaiful Idzwan Shahidan van de Penang Archaeology Unit (UANPP) in George Town.

We sloten de VNM-Lezingendag rond 17.30 uur af met een Q&A en hebben we nog gezellig wat nagepraat.