65 Jaar betrekkingen Nederland Maleisië

Samen met de Maleisische Ambassade organiseerde de VNM een lezingen forum op Vrijdag 25 November. In het licht van de 65 jaar relaties hebben de twee sprekers hun visie gegeven op de samenwerking tussen Maleisië en Nederland.

  • Mirjam Shatanawi, docent Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie/Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam gaf een lezing over de materiële cultuur van de Malay bevolking in Nusantara (Maleisië en Indonesië) en de aan/afwezigheid van deze unieke collecties in Europese musea.
  • Dr. A.K. (Anselm) van der Peet, senior wetenschappelijk medewerker bij Operationele Dienstverlening, blikte terug op de recente geschiedenis van de inzet van Nederlandse onderzeeboten tijdens WOII ter verdediging van toenmalig Malaya tegen de inval van Japan.

Malay objects in Dutch collections
Dr. Mirjam Shatanawi, conservator en onderzoeker, gaf een lezing over de materiële cultuur van de Malay bevolking in Nusantara (Maleisië en Indonesië) in musea in Nederland. Wat ligt er in de depots en hoe zijn de musea eraan gekomen? Zij lichtte dit toe met verhalen over enkele bijzondere objecten.

 

Biografie Mirjam Shatanawi
Mirjam Shatanawi is docent Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie/Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de stiltes rond de Indonesische islam in musea in Nederland, waarvoor ze de geschiedenissen van museale objecten en collecties bestudeerde. Tussen 2001 en 2018 werkte ze als conservator bij het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden, het Afrika Museum in Nijmegen en het Wereldmuseum in Rotterdam. Zij is de auteur van Islam at the Tropenmuseum (LM Publishers, 2014) en mederedacteur van Islam and Heritage in Europa: Pasts, Presents and Future Possibilities (Routledge, 2021).

HNLMS K XVIII arrives at Surabaya 1935

 

Dr. Anselm van der Peet, specialist 20e eeuwse marinegeschiedenis, gaf een lezing over Restanten van Nederlandse onderzeeboten in de Zuid-Chinese Zee.

“Van het eind van 1941, net voor de Japanse invasie in Maleisië en het toenmalig Nederlands Oost- Indië, beschikte de Nederlandse onderzeedienst in De Oost over 13 operationele onderzeeboten. Zij opereerden vooral vanuit de Marinebasis Soerabaja naar de Javazee en Zuid-Chinese Zee. De onderzeeboten hadden zich bekwaamd in nieuwe tactieken waarbij zij in kleine groepen nauw samenwerkten met de Marineluchtvaartdienst. Deze tactieken werden onder de Duitsers later bekend als de Wolfpacks. De Nederlandse onderzeeboten waren bij de eersten die eenheden van de Japanse invasievloot onderschepten en aanvielen”.

Met zijn lezing beoogde Dr. Anselm enig inzicht in de operaties in deze eerste oorlogsmaanden. Hij ging dieper in op de verliezen die werden geleden, en in het lot van bemanningen en boten. En de inspanningen van nabestaanden, die later hun krachten bundelden in de Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 (kortweg SNO).

Biografie Dr. Anselm van der Peet

Dr. Anselm van der Peet is specialist 20e eeuwse marinegeschiedenis. Hij promoveerde in 2016 op het proefschrift ‘Out-of-area. De Koninklijke Marine en multinationale vlootoperaties 1945-2001′. Hij is auteur en co-auteur van meerdere onderzoekspublicaties, waaronder ‘Belangen en prestige. Nederlandse gunboat diplomacy omstreeks 1900′. Onder zijn redactie verscheen onder meer ‘Van stiefkind tot professionele wasdom. De geneeskundige zorg bij de zeemacht in de 20e eeuw’.

De bijeenkomst vond plaats op de Maleisische ambassade in Den Haag. Na afloop van de lezingen werd er een heerlijke Maleisische maaltijd vanuit de ambassade  aangeboden en werd er nog lang nagesproken.