VNM-Nieuwsbrief

Met haar leden communiceert de VNM via de eenmaal per jaar verschijnende VNM-Nieuwsbrief. Hierin verschijnen korte artikelen over tal van verschillende onderwerpen. Deze variëren van een Nederlandse school in Miri (Sarawak) tot de ooit door de VOC buitgemaakte vlag van de Sultan van Selangor en van het hedendaagse roulerend koningschap in Maleisië tot de ramp met de MH17. Geregeld is er ook ruimte voor een verhaal over (eerste) ervaringen van een Maleisiër in Nederland en vice versa; gewoonlijk gaat het daarbij om studenten die – al of niet in het kader van een uitwisselingsprogramma naar het andere land komen of bv. stage lopen bij een bedrijf. Natuurlijk is er in de nieuwsbrief ook ruimte voor verenigingsnieuws. De nieuwsbrief wordt digitaal aan de leden toegestuurd.

Nieuwsbrief 2023:

Selamat datang. Maleisische gedichten

In de zomer van 2012 bezocht Bert Lever Maleisië opnieuw. Deze keer legde hij zijn indrukken vast in korte gedichten, mijmeringen eigenlijk. Hij heeft ze samengevat onder de titel Selamat datang, omdat hij zich overal zeer welkom voelde, bij bekenden, maar ook bij mensen met wie hij voor het eerst kennis maakte.
Omdat de gedichten gemaakt zijn tijdens een reis door Maleisië, is het natuurlijk een behoorlijk ‘Maleisisch’ boek geworden. Vanwege Levers belangstelling voor de gezamenlijke Nederlands-Maleisische geschiedenis, is het boek, hoewel het betrekking heeft op Maleisië, in zekere zin ook een heel Nederlands boek geworden. Titels van gedichten als ‘Middelburg’ en ‘Utrecht’ wijzen daar al op. Echter zeker niet alleen de Nederlandse VOC-geschiedenis wordt in herinnering gebracht, ook het hedendaagse en veelkleurige Maleisië komt aan bod. Zo zijn we bij een offerdienst in een Hindu-godshuis, wordt er wierook gebrand in een Chinese tempel en maken we het breken van de vasten mee in de Nationale Moskee in Kuala Lumpur. In ‘Ye Olde Smokehouse’ wordt even de Britse koloniale sfeer opgeroepen die op sommige plaatsen, zoals hier in de Cameron Highlands, nog aan de oppervlakte komt.
‘Terimah kasih’ is Levers antwoord aan Maleisië: hartelijk dank, voor het welkom en voor de vriendschap van de mensen die hij daar heeft ontmoet.

De bundel is een uitgave van de VNM. Hij is mooi vormgegeven met enkele foto’s van Lever zelf; op het omslag een detail van een lampion in de Khoo Kongsi in George Town. De prijs bedraagt 9,00 euro (exclusief 3,30 euro verzendkosten). Het is te bestellen door een bericht te sturen aan secretaris@nederland-maleisie.nl.