Tentoonstelling viert Nederlands-Maleisische creativiteit en reflecties.

AKAR ARTS KL

In de tentoonstelling ‘AKAR ARTS KL’ laat de Vereniging Nederland-Maleisië (VNM), in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Kuala Lumpur, hedendaagse kunstwerken zien van drie opkomende kunstenaars met een sterke band tussen Nederland en Maleisië. Wat alle kunstenaars verbindt, is de band die ze koesteren met Maleisië, waar hun ‘wortels’ (akar) liggen. Deze verbinding komt sterk tot uiting in hun werk. Soms heel persoonlijk of universeel, en soms met aandacht voor een sociaal thema zoals natuur. Wat alle kunstenaars met Nederland verbindt, is dat ze daar hun kunstopleiding hebben genoten en er hebben gewoond of nog steeds wonen. AKAR ARTS KL toont geselecteerd werk van Marcos Kueh, Atjap Salam en Jan Schilthuizen.

Op 29 april werd de feestelijke opening officieel verricht door Z.E. Jacques Louis Werner, ambassadeur van Nederland in Maleisië, in het EQ Hotel in Kuala Lumpur. De tentoonstelling is speciaal samengesteld om de Koningsdagvieringen en de officiële receptie van de Nederlandse ambassade te benadrukken.


Marcos Kueh (geb. 1995, Kuching, Sarawak) is een textielkunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp en reclame. Opgegroeid in een postkoloniaal ontwikkelingsland, is hij altijd gefascineerd geweest door zijn identiteit als Maleisiër en zijn plaats in de grotere discoursen in het Westen. Zijn praktijk draait om het bewaren van hedendaagse legendes op textiel; om vezels te gebruiken om stukjes alledaagse verhalen waar hij mee in aanraking komt, te verbinden voor storytelling – net zoals de voorouders van Borneo deden met hun dromen en legendes, voordat de geschreven alfabetten uit het Westen arriveerden.
In veel van zijn artistieke onderzoeksprojecten verkent hij het spektakel van hoe zijn land wordt waargenomen, van koloniale beschrijvingen in antropologische musea over de hele wereld tot marketingteksten in toeristische advertenties, versus zijn geleefde ervaringen als mens uit een klein stadje in Borneo, die door alledaagse verwachtingen navigeert om vooruitgang te boeken als een modern burger in een geleidelijke, uniforme, geglobaliseerde wereld.

Atjap Salam (geb. 1988, Shah Alam, Selangor), ook bekend als Salammusik / Ashraaf bin Ahmad Azlan, is een getalenteerde kunstenaar en muzikant, geboren en getogen in Maleisië. Na zijn studie muziek en geluidsontwerp aan de Limkokwing Universiteit, volgde hij een opleiding in de vrije kunsten aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Atjap heeft meerdere prijzen en nominaties ontvangen voor zijn muziek en kunstontwerpen. Een van zijn laatste uitgaven, “Riwayat”, is een hardcover kunstboek dat de geschiedenis van Maleisië verkent via verschillende kunstvormen zoals muziek, schilderijen, poëzie en het boek zelf. Ze zullen allemaal tentoongesteld worden, waarbij bezoekers een multisensoriële ervaring krijgen.
Atjaps liefde voor de culturele geschiedenis en kunst van Maleisië is duidelijk in zijn werk. De drie tentoongestelde kunstwerken beelden de gemoedstoestand van het volk van Maleisië uit als reactie op buitenlandse indringers. Geïnspireerd door de geschiedenis van de kolonisatie van Maleisië, bieden Atjap Salams kunstwerken een krachtige herinnering aan de impact van historische gebeurtenissen op de menselijke ervaring.

Jan Schilthuizen (1993, Leiden, Nederland) is een fotograaf en beeldend kunstenaar. Zijn werken verkennen de complexe thema’s van identiteit, nostalgie en de perceptie van onze herinneringen. Geboren in Nederland, maar grotendeels opgegroeid in Maleisië op het eiland Borneo, is Schilthuizens artistieke ontwikkeling sterk beïnvloed door zijn multiculturele achtergrond, zijn liefde voor de natuur en het verlangen naar een plek die hij ’thuis’ noemt. Puttend uit zijn ervaringen met zijn Chinees-Maleisische achtergrond, componeert Schilthuizen beelden die een gevoel van verlangen en introspectie oproepen. Zijn fotografische composities, vaak doordrenkt van een vleugje surrealisme, nodigen de kijker uit op een reis door de landschappen van zijn eigen geheugen. Naast zijn foto’s, allemaal geschoten op het eiland Mantanani voor de kust van Maleisisch Borneo, draagt zijn zonnebrillenmerk ook bij aan een geldinzamelingsactie voor een schoonmaakproject van plastic op het eiland.