Op 30 november om 20.00u zal VNM-bestuurslid Menno Schilthuizen een lezing verzorgen onder de bovenstaande titel. Vanwege de coronapandemie, zal deze lezing online plaatsvinden. Na opgave, uiterlijk op 27 november via VNM-secretaris Heleen Gall  (secretaris@nederland-maleisie.nl) zal t.z.t. informatie verstrekt worden over de wijze waarop deelgenomen kan worden. De VNM wordt bij deze bijeenkomst ondersteund door Naturalis in Leiden waar Schilthuizen als evolutiebioloog aan verbonden is.

Korte inhoud:
Natuurbeschermers zeggen dat we aan het begin staan van de volgende periode van massa-uitsterven: het verdwijnen van een groot deel van de op aarde levende soorten organismen, en dus een dramatische afname van de biodiversiteit. Net als bij klimaatverandering is het moeilijk om de urgentie daarvan duidelijk te maken, omdat het proces meestal sluipenderwijs verloopt. Daarom is het zo belangrijk om het plotseling en onherroepelijk uitsterven van soorten zichtbaar te maken. In Maleisië leeft een aantal zogenoemde ‘endemische’ soorten waarbij dit mogelijk is. Omdat dit soorten zijn die slechts voorkomen in een klein gebiedje kunnen zulke soorten, als gevolg van menselijke activiteit, van het ene op het andere moment verdwenen zijn. In deze online lezing geef ik een aantal Maleisische voorbeelden van de drastische manier waarop de stamboom van het leven momenteel door ons gesnoeid wordt, en hoe natuurbeschermers hier desondanks hun voordeel mee kunnen doen.